Op koers

Polare kompasDe vorige eigenaar heeft de oude kompassen, troebel en versleten als ze ongetwijfeld waren, verwijderd en vervangen door patrijspoorten. Maar op een boot als deze hoort een mooie set kompassen, vonden wij: Goed af te lezen, vanaf iedere positie in de kuip (we hebben tenslotte een helmstok). En zonder dat je als stuurman continu de andere bemanningsleden moet vragen om voor je kompas weg te gaan, of dat je telkens een grove schatting van de kompasaflezing moet gaan maken omdat je er volledig scheef voor zit.

In Vinkeveen vonden we maanden geleden al een stel prachtige kompassen: met een klassieke, robuuste uitstraling en ook nog eens betaalbaar. Het zijn kompassen uit de serie “Polare” van Riviera Genova, een voor mij volledig onbekend merk. Maar prachtig apparaten, dat wel.

Alternatieven

Een van de betaalbare alternatieven die we tot nu toe (in veel winkels) tegenkomen zijn de Contests, van Plastimo. De Contest 130 is relatief fors, in veel kleurstellingen leverbaar en niet te duur. De 101 heeft wel een hele leuke dubbelfunctie: Je kunt ‘m ook vanuit de kajuit aflezen. Maar de laatste is me echt te ‘priegelig’. En beide hebben de, voor Plastimo zo typerende, ‘plastic’-uitstraling. Daar tegenover staat dat je altijd makkelijk aan reserveonderdelen & accesoires kunt komen en dat er prima garantie op geleverd wordt.

Keuzes, keuzes

Tsja. Mooi en klassiek, of plastic? Betaalbaar, of betaalbaar met garantie? Uniek, of in vele soorten en maten en met een overvloed aan extra onderdelen?

German FrersWe hebben de knoop maar doorgehakt en twee mooie, klassieke Polare kompassen op de kop getikt. “Italian Design”, passend bij ons mooie bootje dat tenslotte door de beroemde Germán Frers ontworpen is. En hij is dan wel Argentijn, maar hij woont en werkt het meest in Italië.

Stevig

Onze nieuwe kompassen worden ook verkocht als “Compass for lifeboats and rescue boats”. Volgens ISO-normering 613, klasse B. (Whatever! Want wat betekent dat? En wat is dan het verschil met Klasse A?!)

Solide zijn ze in elk geval. Nou eens kijken of ze ook gaan passen in de bestaande gaten in de kajuitwand. En of ze dan ook nog een beetje het juiste Noorden aanwijzen.