Beveiligen, omdat het moet?

Screenshot Demo BoatFocus op kaart NHBoatfocus maakt sensoren die je boot bewaken in geval van inbraak, water in de bilge en rook- en gasontwikkeling. Deze sensoren kunnen verbonden worden met een modem waarmee je de boot kunt volgen. Dit modem stuurt de alarmen van de verschillende bewakingssensoren via GPRS/GSM, Satcom of draadloos LAN naar het internet. Op hun website kan je vervolgens de positie en de overige info bekijken. Check vanuit je bureaustoel of je boot niet aan ’t zinken is. En…

Het is ook geweldig tegen diefstal, Mike!

Klinkt leuk. En het ziet er ook leuk uit. Kijk bijvoorbeeld eens naar twee van de boten van de Zeezeilschool Scheveningen: de Grace O’Malley en de Jeanne d’Arc. Maar ik vraag me serieus af of het werkt, tegen diefstal dan.

Ik verwacht dat we hier een principe uit de software-ontwikkeling op de bootwereld kunnen gaan toepassen: Bij systemen voor beveiliging worden de verstoringsmethoden net zo’n gemeengoed als de toepassing ervan.

Kost wat, heb je uiteindelijk nog niets.

Stel je voor: als je echt iets waardevols wilt stelen, zal het “hacken” van de beveiligings-mechaniekjes een kleine moeite zijn. Zeker als het op grote schaal profijt kan opleveren. Kijk maar naar DVD-compressie, verstorende anti-kopieerbeveiliging op CD’s, stiekeme DRM voor verkoop van muziek. Om maar niet te spreken van alle mogelijkheden om aan illegale software te komen via het Grote Boze Internet. Het mag niet, maar het gebeurt. Conclusie: Beveiliging werkt niet.

Een relatief dure techniek wordt alleen toegepast op dure boten. En bij dure boten loont het heus om moeite in “cracks” te stoppen. Die duistere praktijken zullen worden vastgelegd. En via “moderne” middelen voor communicatie verspreidt juist duistere informatie zich razendsnel.

(Ik zal straks eens zoeken op eMule naar ‘BoatFocus_WiFi_crack.exe’. đŸ˜‰