Diep in de modder

Met een zuid-westen wind wordt de Gouwzee een beetje “leeggeblazen”. Al het water in het IJsselmeer wordt feitelijk een beetje richting Afsluitdijk gestuwd. En met de grote storm van de afgelopen dagen is dat echt geen beetje meer.

Een eerdere reageerder kwam er de afgelopen dagen ook achter: de Monnickendammer haven valt praktisch droog en dat levert hele interessante foto’s op.

Berg water

Onze steigerbuurman stuurde me een leuk mailtje met het volgende verhaal:

Hier geeft de Rijks Dienst IJsselmeer (je kent ze wel van de meldpost) de waterstand door van de meetstations. Zo is te zien dat de waterstand te Edam afgelopen donderdag behoorlijk laag was […] Het is leuk om de verschillen in waterstand tussen Edam en Krabbersgat Zuid te bekijken. In feite vaar je dan met wind mee tegen een berg water op.

Ultieme test

Normaliter hebben we in de haven nog zo’n 10-20 cm onder de kiel. Maar afgelopen donderdag was dat volgens de havenmeester zo’n meter minder. We hebben dus flink in de modder liggen wroeten… en dat met die enorme bak wind over ’t door de mast en over dek. Als dat geen ultieme test voor onze kiel-makeover is!

Reacties zijn gesloten.