Meer iPhone-apps voor zeilers

Er zijn nogal wat bezoekers die hier verdwalen terechtkomen vanwege mijn berichten over toepassingen voor iPhone of Mac. Ook die bezoekers wil ik graag belonen met een nieuwe, korte review van een viertal iPhone-apps, speciaal voor zeilers:

TideApp icon TideApp

Er zijn verschillende apps waarmee je getijden kunt bepalen. (Als je voor de vierde app in dit lijstje gaat, heb je er geen nodig, want daarin zitten getijden én stromingen ingebouwd.) Van alle apps die ik geprobeerd heb, is dit m’n favoriet: het meest stabiel, het makkelijkst te bedienen. Bovendien is -ie helemaal gratis, wat de Hollanders onder u zal aanspreken.

iPhone Wind Meter IconiPhone Wind Meter

Met deze app kun je de windkracht meten, met slechts je iPhone. De onderstaande video laat zien hoe het werkt. Maar hoe nauwkeurig -ie is, geen idee. Iemand?

Bombora iconBombora

Als je hun site mag geloven misschien meer voor de surf-dudes. Maar Bombora is een app waarmee wereldwijd de actuele golfhoogtes kunnen worden afgelezen. Vast handig voor het type mazzelpik, ik noem geen namen, dat nu bijvoorbeeld lekker in de Carieb ronddobbert.

Navionics IconNavionics (UK Holland)

De meeste watersporters kennen Navionics van de digitale kaarten, voor de plotter of PC. En een groot deel van die watersporters weet dat dit soort kaarten onbetaalbaar is. Zoniet voor de iPhone: voor slechts € 20 heb je een enorme set gedetailleerde, actuele kaarten. Ongelofelijk! Het is een compleet systeem!

In het tijdschrift Zeilen schijnt een nogal zeurderig verhaal gestaan te hebben, waarin men vooral de vergelijking maakte met de traditionele digitale kaartplotter. Tsja, wat moet je daarvan zeggen. Ik ben zelf erg enthousiast over deze app. Een kaartplotter is me wat duur, maar mij zie je ook niet met m’n iPhone in de regen of in een flinke bak buiswater staan. Hoewel… het schijnt dat een ziplock bag al voldoende is?

Navionics UK HollandNavionics Europe WestIk heb zelf de app met de set “UK Holland” gekocht, dat daarmee in de AppStore meteen m’n duurste aanschaf ever was. Achteraf had ik wellicht liever “Europe West” gehad. In de bijgaande plaatjes zie je het verschil in dekking; er lijkt geen verschil in detailniveau te zijn. (Als iemand daar meer ervaring mee heeft, hoor ik het graag!)

ZeilersweerZeilersweer.nl

Misschien een beetje flauw, want hij is al eerder op deze website genoemd. En eigenlijk hoort -ie als ‘webapp’ niet in dit rijtje thuis. Bovendien is dit rijtje van vier nu steeds minder een rijtje van vier. Maar Zeilersweer is nou eenmaal van eigen makelij en bovendien enorm handig voor watersporters door (bijna) heel Europa! Nog suggesties welke vaargebieden er qua weerbericht toegevoegd kunnen worden?

Update 18/2/2010

De site SL Sailing geeft een uitgebreide review van bekende en onbekende iPhone-apps, allemaal gericht op de ondersteuning van navigatie.

2 reacties op “Meer iPhone-apps voor zeilers